Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, August 4, 2014

Mana Pergi Tabung Lama Dana Palestin?

MELAKA: PAS Melaka mempersoalkan penubuhan Tabung Palestin yang baru sedangkan tabung tersebut telah diwujudkan ketika Dato’ Mohd Ali Rustam menjadi Ketua Menteri dan tidak diketahui ke mana perginya sumbangan itu.

Menurut Timbalan Pesuruhjaya I PAS Melaka, Ustaz Kamarudin Sidik, beliau menyokong serta menyambut baik usaha kerajaan negeri menubuhkan Tabung Palestin tetapi ia menjadi persoalan kerana tabung itu sudah diwujudkan sejak 2009 dan tidak diketahui kedudukannya sehingga kini.

“Kami pernah bangkitkan isu ini di mana nilai terkumpul melebihi RM600 ribu kalau tak silap saya tetapi duit itu dipercayai tidak sampai kepada rakyat Palestin.

“Namun apabila kita desak, Ali Rustam mengatakan duit itu masih ada dan dicadang untuk digunakan bagi membantu anak-anak Palestin yang datang ke Melaka untuk dijadikan anak angkat,” ujar beliau.

Beliau berkata, isu tersebut telah dibangkitkan sebelum PRU13 lagi apabila ianya ditegur oleh Laporan Audit Negara mengenai dana itu yang masih belum diserahkan lagi kepada rakyat Palestin ketika itu.

“Kami PAS amat bersetuju dengan penubuhan tabung ini tapi kerajaan negeri perlu beri kenyataan rasmi sama ada dana itu telah disalurkan atau masih beku dan berada di Melaka.

“Saya rasa kalau duit itu masih ada, ia perlu dikeluarkan segera kerana ia membabitkan soal amanah rakyat yang mengharapkan ia disampaikan kepada rakyat Palestin.

“Kita bimbang apabila tabung baharu wujud tetapi tabung lama tidak diketahui pergi ke mana dan akhirnya ianya hialng begitu sahaja tanpa diketahui apakah statusnya,” ujarnya.

* Harakah keluaran 1 – 4 SYAWAL 1435 / 28 – 31 JULAI 2014

Musab Umair

1 comments:

saya mengucapkan banyak terimakasih kepada KI HADAK yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama KI HADAK dan dengan senang hati beliau mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi KI semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi KI HADAK DI 085=259=457=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinya dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama KI HADAK

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).