Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, April 16, 2013

Majlis Pelancaran Tawaran Pakatan Rakyat Melaka

16 Apr - Pakatan Rakyat Melaka telah melancarkan manifesto bagi Pilihanraya Umum 13 malam ini. Majlis pelancaran disempurnakan oleh YAB Tuan Guru Dato' Seri Hj Abdul Hadi Awang, Presiden PAS Pusat. Majlis tersebut dibuat di pekan Durian Tunggal.

Turut hadir pengerusi parti-parti dalam Pakatan Rakyat; Hj Adly Zahari (Pesuruhjaya PAS Melaka), sdr Goh Leong San (Pengerusi DAP Melaka), sdr Shamsul Iskandar (Pengerusi PKR Melaka) dan barisan pimpinan Pakatan Rakyat Melaka.

Menurut Haji Abdul Hadi Awang, tema manifesto Pakatan Rakyat Melaka sangat sesuai. Dengan tema "Melaka Milik Rakyat".

"Melaka ini bukan milik PAS, Melaka ini bukan milik DAP, Melaka ini bukan milik Keadilan. Apatah lagi Melaka ini bukan milik UMNO/Barisan Nasional. Tetapi Melaka ini adalah milik rakyat," ucap Presiden PAS.

Selain itu, menurut Haji Hadi, pemimpin UMNO/Barisan Nasional dikatakan merosakkan perkembangan ilmu dalam negara dan akhirnya kepimpinan mereka selama 55 tahun dilihat merencatkan sistem pendidikan dalam negara.

"Unesco membuat kajian bahawa negara yang ingin membangun perlu perkayakan bahasa ibunda. Bahasa ibunda tak boleh dihapuskan. Kalau hapus, boleh melambatkan perkembangan ilmu."

Tambahan lagi, Haji Hadi menyatakan hasrat kepada seluruh rakyat Melaka khususnya dan Malaysia amnya. "Jangan Melayu, Cina bergaduh. Yang kenyang (adalah) Barisan Nasional. Sudah cukup 50 tahun lebih. Pakatan Rakyat nak tunjukkan kebolehan memimpin selama lima tahun. Berilah peluang kepada kita."
0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).