Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, April 26, 2013

"PEMANTAU PILIHANRAYA TIDAK BERLAKU ADIL". KATA PESURUHJAYA PAS MELAKA


BANDARAYA MELAKA - Tindakan pemantau pilihan raya mengarahkan Pas menurunkan bendera parti yang dipasang di beberapa lokasi di Durian Tunggal dilihat seolah-olah satu tindakan penguatkuasaan terpilih (selected enforcement).

Pesuruhjaya Pas Melaka, Adly Zahari berkata, faktor keselamatan pengguna jalan raya telah digunakan sebagai alasan arahan itu dikeluarkan supaya bendera tidak dipasang di persimpangan jalan.

Menurutnya, Pas akur dengan arahan berkenaan dan telah bertindak mengalihkan bendera yang dipasang di persimpangan Jalan Gangsa-Durian Tunggal serta beberapa lokasi lain di Durian Tunggal.

Bagaimanapun, beliau mempersoalkan mengapa arahan itu hanya dikeluarkan kepada Pas di kawasan Durian Tunggal dan bukannya di kawasan lain.

“Di kawasan di mana Pas dominan, seperti di Durian Tunggal, arahan itu telah dikeluarkan.

“Bagaimanapun, dari pengamatan saya, kawasan yang dominan BN tidak pula bendera dialihkan dari persimpangan jalan atau pembahagi jalan,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Menurutnya, tindakan ini membayangkan seolah-olah penguatkuasaan terpilih dikenakan kepada Pas dan bukannya parti politik lain.

Menurutnya, apa yang beliau bimbang adalah tindakan itu boleh mewujudkan prasangka terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam kalangan petugas parti.

“Sekiranya bendera ini perlu dialihkan atas sebab keselamatan, maka ia perlu dilakukan di kawasan lain juga dan bukannya hanya terhad di kawasan Pas.

“Tambahan pula, dari apa yang saya tahu, tiada sebarang kemalangan yang membabitkan kecederaan dilaporkan akibat dari pemasangan bendera ini. Jadi  mengapa isu ini perlu dibangkitkan?” katanya.


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).