Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, April 29, 2013

SHAMSUL ISKANDAR MENDAHULUI ALI RUSTAM DI PARLIMEN BUKIT KATIL


UKIT KATIL - Pertembungan Pengerusi PKR Melaka, Shamsul Iskandar Mohd Akin dengan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, merupakan satu pertembungan yang amat dinantikan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) ini.Banyak pihak yang melabelkan pertemuan kedua mereka ini seumpama pertembungan antara David dan Goliath.

Malahan, sejak nama Mohd Ali diumum akan bertanding di kerusi parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar sudah beberapa kali menyamakan pertemuan ini umpama pertemuan antara petinju Muhammad Ali dan Joe Frazier.

Menurut Shamsul Iskandar, perlawanan yang diadakan pada tahun 1971 di Madison Square Garden di New York itu merupakan satu perlawanan yang mencatatkan sejarah kerana inilah pertama kali Muhammad Ali tewas sebagai peninju profesional.

“Ada rakan yang memaklumkan kepada saya mengenai perlawanan itu dan turut menggelarkan pertembungan saya dengan Mohd Ali pada PRU13 ini sebagai 'fight of the century',” katanya.

Mungkin sejarah inilah yang ingin dicatatkan Shamsul Iskandar dengan menjadikan PRU13 ini kekalahan pertama Mohd Ali.

Bagi Shamsul Iskandar, peluang beliau menumbang lawan yang jauh lebih berpengalaman darinya tidaklah mustahil memandangkan PR sudah memulakan gerak kerjanya seawal dua tahun lalu.

Malahan, sentimen semasa di peringkat akar umbi dewasa ini dilihat memungkinkan berlakunya sejarah buat PKR Melaka dengan memenangi kerusi pertama mereka dalam pilihan raya umum di negeri ini.

Menurut beliau, populariti calon semata-mata tidak akan memberi sebarang kesan kerana kualiti calon adalah jauh lebih penting.


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).