Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, April 14, 2009

BAKRIN GESA ALI LETAK JAWATAN SEKALI LAGI

Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Melaka, Haji Bakrin Sidek menggesa Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam supaya meletakkan jawatan sebagai Ketua Menteri dan ADUN Bukit Baru.

Gesaan beliau dinyatakan semasa dihubungi oleh wakil Blog ini pagi ini.

Dalam kenyataannya Bakrin berkata, rakyat Melaka tidak akan berdiam diri dan akan terus menggesa Ali supaya meletakkan jawatan bagi memulihkan pentadbiran kerajaan negeri yang dicemari dengan kekotoran pemimpin yang terlibat dengan rasuah.

"Rasuah negeri Melaka tidak rela mereka dipimpin oleh seorang pemimpin yang tiada integriti dan jelas disabitkan kesalahan oleh Lembaga Disiplin Umno".

"Jadi tidak ada sebab untuk Ali meneruskan tugas sebagai Ketua Menteri yang amat memerlukan seorang pemimpin yang bersih, berintegriti dan berwibawa" ujarnya.

Bakrin berkata, jika Ali tidak meletakkan jawatan dan tidak dilucutkan oleh Najib Razak maka jelaslah Umno/BN sebenarnya menghalalkan rasuah sebab itu pemimpin yang kotor seperti Ali masih diberikan peluang menerajui negeri Melaka.

Selain itu Bakrin juga mengharapkan SPRM segera menyiasat Ali berkenaan laporan yang telah dibuat oleh Pemuda PR beberapa minggu lepas.

"Sehingga kita tidak mendengar apa-apa berita tentang laporan SPRM itu, adakah ianya telah dibakulsampahkan" tanya Bakrin.

Gesaan Bakrin ini yang mahukan Ali meletakkan jawatan ini merupakan rentetan kepada beberapa kenyataan dan demo yang mahukan Ali meletakkan jawatan sebaik sahaja beliau didapati bersalah oleh lembaga disiplin Umno.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).