Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, June 26, 2009

TINGGALKAN UNDANG-UNDANG ISLAM, HALALKAN RIBA, JUDI DAN PELACURAN MEMANG AJARAN SESAT

Masjid Tanah : Dakwaan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa Umno sesat menang ada kebenarannya.

Ahli Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka, Imran Abdul Rahman berkata adakah sesebuah parti atau kerajaan itu tidak sesat jika ia meluluskan lesen judi, arak, menghalalkan riba dan lain-lain.

"Sesat atau sesat bukannya bergantung kepada perbuatan seperti Ayah Pin sahaja tetapi juga boleh dikategorikan sesat yang halal diharamkan dan yang haram dihalalkan seperti yang dilakukan oleh kerajaan BN pimpinan Umno sekarang".

"Jadi apa yang dinyatakan oleh Tuan Guru Nik Aziz memang benar dan ini sudah lama diperkatakan beliau mengapa hendak diungkit sekarang. Sepatutnya pihak terbabit berusaha memperbetulkan kesilapan mereka bukannya memarahi Tok Guru" ujar Imran yang juga merupakan Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Masjid Tanah.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas isu kenyataan Tok Guru Nik Aziz yang mendakwa Umno sesat.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).