Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, August 27, 2013

PAS MELAKA KUTUK RAMPASAN KUASA DAN PEMBUNUHAN RAKYAT MESIR


Bukit Katil  : Buat kesekian kalinya PAS Negeri Melaka mengutuk sekeras-kerasnya rampasan kuasa dan pembunuhan ribuan rakyat oleh rejim As-Sisi.


'Kami berasa amat sedih dan marah dengan tindakan rampasan kuasa dan pembunuhan rakyat yang tidak berdosa di Mesir".

'Lihat sekarang ribuan rakyat yang mati, keadaan tidak selamat, rakyat dibunuh lebih kejam dari binatang' ujar Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Adly Zahari.

Beliau menyatakan PAS Melaka tahun ini tidak mengadakan jamuan Aidil Fitri kerana menghormati kesengsaraan yang dialami rakyat Mesir.

'Kita tak buat jamuan tahun ini, bajet jamuan itu kita akan serahkan kepada sahabat-sahabat kita di Mesir sebagai bukti solidariti kita bersama mereka" ujar Adly.

Beliau berkata demikian pada ceramah membantah kekejaman kudeta Mesir di Dataran Kebangkitan Rakyat di sini malam tadi.

Sejumlah lebih RM9,000 berjaya dikutip pada program tersebut. Ada yang mendermakan barangan kemas sebagai bukti mereka menyokong rakyat Mesir.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).