Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, March 12, 2009

PULAU MELAKA : 10 TAHUN TERBENGKALAI, RAKYAT JADI MANGSA

Kerajaan negeri Melaka ternyata lembap kerana gagal mengatasi masalah projek Pulau Melaka yang terbengkalai sejak sekian lama.


Ramai rakyat negeri ini dan dari luar Melaka menjadi mangsa kegagalan projek ini. Lebih malang lagi setelah lebih 1o tahun projek ini gagal kerajaan negeri seolah-olah berlepas tangan dan membiarkan ianya berlarutan dengan begitu lama.

Projek tersebut yang melibatkan projek perumahan seluas 13.7 hektar melibatkan 3 fasa dengan bilangan unit rumah kedai dan pangsapuri sebanyak 1,534 buah.

Ada di kalangan pembeli rumah projek tersebut terpaksa membayar ansuran bulanan rumah yang dibeli sebanyak RM300 sebulan sejak 1997 namun rumah tersebut masih belum siap.
Sebuah akhbar harian hari ini mendedahkan sikap lepas tangan kerajaan negeri yang memberikan alasan bahawa projek itu dibina oleh syarikat swasta dan kerajaan negeri hanya meluluskan pelan pembangunan.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Omar Kaseh yang memberikan jawapan tersebut seterusnya menambah bahawa, kerajaan negeri perlu mengikut proses perundangan sebelum kerja-kerja pengambilalihan projek itu dibuat.

Menurut Ahli Jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka, Ustaz Imran Abdul Rahman, jawapan kerajaan negeri tersebut merupakan jawapan yang tidak bertanggungjawab.
"Mengapa baru sekarang mereka sedar sedangkan projek ini sudah terbengkalai sejak sekian lama, kerajaan negeri sebagai pihak yang berkuasa dan bertanggungjawab sepatutnya telah mengambil langkah lebih awal sebelum ianya menjadi lebih rumit dan berlarutan seperti sekarang".

"Ternyata kerajaan negeri lembap dan lalai sehingga rakyat yang membeli hartanah di sini menjadi mangsa akibat kelemahan kerajaan negeri" tegas Ustaz Imran yang juga merupakan Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Masjid Tanah.

Ustaz Imran juga kesal kerana kerajaan negeri gagal menjalan penilaian dan pengawasan yang sewajarnya kepada syarikat yang mengendalikan projek ini.

Beliau menyarankan SPRM supaya menyiasat projek ini kerana kemungkinan berlakunya penyelewengan dan salah guna kuasa sehingga projek ini terbengkalai.

"Siasatan ini mesti dilakukan dengan teliti bermula dari proses penganugerahan projek sehingga ke pelaksanaan projek".

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).