Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, May 6, 2009

2 YDP BARU DAN 1 KEKAL DI MELAKA

Setakat ini 3 Kawasan di Melaka telah selesai mengadakan Mesyuarat Agung PAS Kawasan masing-masing iaitu PAS Kawasan Tangga Batu, Alor Gajah dan Bukit Katil. 3 Kawasan lagi iaitu Kota Melaka, Jasin dan Masjid Tanah akan menyelesaikan mesyuarat agung masing-masing hujung minggu ini dan minggu hadapan.
2 dari 3 PAS Kawasan tersebut mendapat Yang Dipertua PAS (YDP) yang baru apabila mereka telah dipilih pada mesyuarat agung masing-masing Ahad lalu.
Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Negeri Melaka, Adly Zahari telah dipilih menjadi Yang Dipertua PAS Alor Gajah manakala Ketua Penerangan PAS Negeri, Mohd Sofi Abdul Wahab diamanahkan sebagai Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Katil.
Manakala PAS Kawasan Tangga Batu mengekalkan Yang Dipertua penggal lalu iaitu Ustaz Khamis Saat untuk menerajui PAS Kawasan tersebut sepenggal lagi.
Di Alor Gajah Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan sessi lalu, Ashraf Mukhlis Minghat mengekalkan jawatannya manakala Naib Yang Dipertua di sandang oleh muka baru Haji Amdan Sudin.
Kedua-dua Timbalan Yang Dipertua dan Naib Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Katil disandang oleh muka baru iaitu Haji Mohd Ali Sharif dan Haji Ismail Ahmad.
Sementara itu PAS Tangga Batu juga mendapat TYDP baru iaitu Haji Hassan Md Dahan dan NYDP baru iaitu Husni Balis.
Sementara itu Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman dijangka akan dipilih sekali lagi untuk menerajui PAS Kawasan Masjid Tanah.
2 lagi kawasan iaitu Jasin dan Kota Melaka kemungkinan besar akan menyaksikan pertandingan untuk jawatan Yang Dipertua. Mejar Jasme Tompang kemungkinan ditentang di Jasin manakala Ustaz Kamaruzaman Abdul Rahim dikatakan tidak akan mempertahankan jawatannya.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).