Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Sunday, May 24, 2009

SKIM PENYAYANG BANTU MASYARAKAT

Skim penyayang Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka bertujuan memberi sumbangan kepada seluruh rakyat di negeri Melaka selari dengan konsep ‘Negara Berkebajikan’ yang menjadi manifesto PAS bersama dengan Barisan Alternatif pada Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu.

Bendahari Badan Perhubungan Negeri Melaka, Husni Balis Ali(gambar) berkata objektif utama Skim Penyayang berkenaan adalah untuk memberi sumbangan dan insentif kepada bukan sahaja untuk ahli dan penyokong PAS tetapi juga kepada seluruh rakyat Melaka tidak mengira kaum dan agama.

“Pada asasnya skim ini diwujudkan untuk memberi sumbangan kepada rakyat Melaka dan ia sebagai bukti kita menyahut manifesto ‘Negara Kebajikan’ yang kita tawarkan ketika pilihanraya umum lalu.

“Sumbangan yang disampaikan adalah sebagai penghargaan kepada setiap ahli PAS yang telah lama berkhidmat dan kepada waris mereka, sebagai penyuntik semangat kepada ahli keluarga yang lain untuk bersama-sama menyambung perjuangan ahli yang sudah meninggal dunia”.

Sehingga kini beberapa waris pencarum yang meninggal dunia telah menerima sumbangan dari Skim Penyayang ini. Antaranya waris kepada Allahyarham Ismail Sedek yang menerima RM2,000. Sumbangan ini disampaikan oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman kepada waris Ismail pada program Hari Terbuka Muslimat baru-baru ini.

Husni Balis berkata yuran penyertaan skim ini adalah sebanyak RM20.00 untuk tempoh perlindungan selama setahun dan ia terbahagi kepada skim iaitu bagi peringkat umur 18 sehingga 65 tahun bagi skim pertama.

Sementara bagi skim kedua pula adalah untuk untuk mereka yang berusia antara 66 tahun sehingga 80 tahun. Sumbangan akan diterima waris si mati apabila pencarum skim pertama skim pertama meninggal dunia, waris akan menerima sebanyak RM6,000 untuk kematian dan RM1,000 untuk urusan pengebumian.

Manakala bagi skim kedua pula, pewaris akan menerima sumbangan kematian sebanyak RM1,000 dan urusan kematian sebanyak RM1,000.


Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai skim ini boleh menghubungi Husni Balis di talian 0162772288 atau pejabat Perhubungan di talian 06284 1780.

1 comments:

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Selamat Hari Raya.

Tahniah atas pelancaran Skem Penyayang ini oleh PAS Negri Melaka.

Saya dan beberapa orang sahabat telah pun mengisi borang dan membayar yuran tahunan RM20.00 seorang.

Disini ingin saya cadangkan supaya pihak PAS Negri Melaka mengambil inisiatif untuk menambah nilai kepada skem ini dengan memberi khidmat penulisan wasiat kepada pencarum untuk melicinkan perjalanan skem.

Wabillahi taufiq wal hidayah,
Wassalamualaikum warahmatullahiwabakatuh.

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).