Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, November 18, 2009

PANGGIL SPRM SIASAT SEMUA PENYELEWENGAN DALAM LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA

Saya mencabar Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam supaya memanggil SPRM menyiasat semua salah laku dan penyelewengan yang dilaporkan oleh Ketua Audit Negara baru-baru ini.

Dalam laporan tersebut Ketua Audit Negara dengan jelas memperincikan beberapa salah laku dan penyelewengan berkaitan KAFA, MBMB dan lain-lain. Bukti dan fakta dilaporkan dengan jelas bagi memudahkan SPRM menyiasat perkara tersebut.

Sehingga kini Ketua Menteri diam seribu bahasa tanpa apa-apa komen dan tindakan drastik diambil.

Sekali lagi saya mencabar Mohd Ali supaya memanggil dan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada SPRM. Perkara ini penting supaya jika laporan itu salah maka nama kerajaan negeri Melaka bersih. Tetapi sebaliknya jika ianya benar maka semua yang bertanggungjawab mesti dihadap ke muka pengadilan.

Imran Abdul Rahman
AJK PAS Negeri Melaka

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).