Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, November 19, 2009

APA KHABAR MEMALI?

Hari ini 19 November 2009 genap 24 tahun kekejaman kerajaan BN terhadap mujahid Memali diketuai As Syahid Ustaz Ibrahim Libya. Peristiwa hitam yang tidak mampu dilupakan oleh para balu, anak, saudara syuhada serta penduduk kampung Memali.

Peristiwa di awal pagi tersebut sudah tentu masih terngiang-ngiang dan tergambar di mata mereka bagaimana rakusnya anggota keselamatan meratah rakyat yang tidak berdosa dek kerana kebencian dan kedengkian kepada perjuangan dan pengajian Islam yang dibawa oleh As Syahid Ustaz Ibrahim Libya.

Masih ramai mangsa Memali yang masih diberikan nikmat kehidupan oleh Allah sehingga kini. Antaranya Senator Yusof Hussein yang sudah tentu mampu untuk menceritakan segala-galanya. Balu As Syahid Ustaz Ibrahim Libya, Kak Solehah juga masih hidup.
Sudah berapa banyak penderitaan dan keperitan yang terpaksa ditanggung oleh mangsa memali. Ibu terpaksa mencari rezeki menyara keluarga kerana suami syahid di medam Memali. Anak-anak kehilangan ayah untuk berpaut. Ibu dan ayah kehilangan anak kesayangan.Anak-anak yatim merintih dan menderita keperitan hidup tanpa ayah.

Semua ini adalah rentetan kekejaman kerajaan BN yang tidak mampu dipadam oleh sejarah.

Kini setelah 24 tahun peristiwa hitam itu, ramai juga dikalangan mangsa Memali yang sudah meninggal dunia. Antaranya ayah As Syahid Ustaz Ibrahim Libya sendiri iaitu Haji Mahmud dan lain-lain.

Anak-anak Memali juga semakin dewasa, balu-balu syuhada juga sudah tua. Namun sudah tentu mereka tidak akan melupakan kekejaman dilakukan ke atas mereka. Sudah berapa banyak airmata dikeluarkan. Sudah berapa banyak tenaga dikerah untuk menyara anak-anak. Semua itu Insya Allah akan dibalas oleh Allah sebagai ganjaran yang tiada nilainya.

Kepada para Syuhada, aman dan damailah kailan di sana mendapat nikmat dari janji Allah.

Apa yang diharapkan kerajaan yang bertanggungjawab ke atas peristiwa ini jenguk-jenguk mangsa Memali ini. Berilah bantuan dan pertolongan semaksima mungkin. Guna untuk menebus dosa yang telah dilakukan. Walaupun ianya mungkin tidak mampu mengembirakan mangsa Memali tetapi setidak-tidaknya keperitan hidup mereka dapat dibela.

Tahniah juga kepada pihak Madsrasah Islahiah Memali kerana berjaya membangung institusi tersebut sehingga menjadi sebuah institusi pendidikan yang besar sekarang ini. Cita-cita As Syahid untuk membangunkannya akhirnya tercapai. Syabas dan tahniah.

Kepada seluruh pencinta perjuangan Islam, hulurkan apa juga bantuan yang boleh diberi kepada mangsa Memaali dan Madrasah ini.

1 comments:

isu memali ini amt sinis...ini membabitkan kepentingan negara yg akhirnya di jadikan isu am hebat terutamanya rakyat mentaliti mcm anda...jgn politik kan lagi isu memali ini.allah maha besar.

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).