Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Saturday, February 20, 2010

JALANKAN HUKUM ISLAM DENGAN BETUL

Riuh rendah sehari dua ini tentang hukuman sebatan. Ada pihak mendakwa hukum sebatan itu bertepatan dengan Islam dan wajar dihormati.

Namun sebenarnya hukum sebatan yang dijalankan ke atas 3 wanita tersebut adalah jauh dari hukum Islam sebenar. Siapa yang mengajar mereka bahawa hukum Islam ke atas penzina yang belum kahwin adalah 6 sebatan dan dijalankan secara tertutup. Adakah gagasan 1Malaysia yang mengajar mereka.

Sedangkan di dalam Al-Qur'an disebutkan bahawa penzina yang dibuktikan bersalah disebat dengan 100 rotan di khalayak ramai. Jelas sekali lagi bahawa hukum Islam dipersenda dan dipinda sesuka hati. Siapa punya angkara semua ini.

Saya menggesa pihak berwajib dan berkuasa supaya benar-benar menghayati Hukum Islam dan kaedah pelaksanaannya, jangan persenda dan mengubahnya sesuka hati.

Pihak berkuasa agama seperti JAKIM dan lain-lain mesti memperbetulkan kesilapan ini supaya Islam tidak terkeliru dengan pelaksanaan hukum Islam sebenar. Niat untuk menjalankan hukum Islam adalah baik tetapi mestilah ianya dijalankan dengan betul dan tepat.


Sofi Wahab
Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).