Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Sunday, February 21, 2010

PAS TAKKAN NAIK BAHTERA BOCOR - TUAN GURU HAJI HADI

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang sekali lagi menegaskan bahawa PAS tidak akan menyertai BN.

"PAS tidak akan menaiki bahtera BN yang sedang bocor".

"PAS tetap bersama Pakatan Rakyat dan tidak akan sekali-kali memungkiri janji untuk bersama dengan PR" tegas beliau.

Walaupun PAS bersedia untuk bekerjasama dalam hal-hal yang berkaitan dengan kepentingan bersama seperti isu antarabangsa dan sebagainya namun kerjasama politik tidak akan ujud kerana PAS sudah mengenali siapa kawan dan lawan.

Tuan Guru Presiden menegaskan perkara sewaktu berdialog dengan kepimpinan PAS Melaka pada program road show Presiden PAS di Kompleks PAS Kawasan Jasin, Melaka pagi tadi.

Sambil menyifatkan Umno dan BN sebagai bahtera bocor beliau juga menyamakan Umno dengan orang tua nyanyuk yang bila-bila masa akan mati.
Tuan Guru Haji Abdul Hadi juga berkata pujangga Islam Ibnu Khaldun pernah menyatakan bila sesebuah pemerintahan itu bermegah dengan kemewahan dan kesenangan dunia maka itu maksudnya kerajaan itu sudah nyanyuk dan berada di penghujung usia.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).