Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, March 24, 2010

KERAJAAN KURANG DUIT RAKYAT KENA DITINDAS

Kerajaan terpaksa melaksana GST kerana mereka sedar sumber pendapatan daripada cukai persendirian, petroleum dan korporat kian berkurang disebabkan krisis kepercayaan kepada kerajaan sendiri.

Fakta :

Statistik menunjukkan 420,000 profesional telah keluar negara sejak 2007
Sejak 2007, RM9 bilion pelaburan (telah keluar),
2008 (sebanyak) RM26bilion telah keluar negara.
47 peratus dari bajet kewangan dari Petronas (sedangkan) rizab minyak kian berkurang, simpanan minyak pun akan habis

Jadi oleh kerana kerajaan kekurangan wang maka GST hendak diperkenalkan supaya kerajaan dapat mengaut duit rakyat melalui cukai ini.
Kerajaan miskin rakyat ditindas.

2 comments:

Jika keadaan begitu dah lama Pembangkang memerintah di Malaysia ni. Jangan ingat kami ni semua bebal. Yang tak logik lagi relevan adalah pemikiran dan cara berfikir pemimpin PAS yang dah pun ketinggalan zaman. GST belum lagi dilaksanakan kerana nak dapat lebih banyak input dari rakyat. Ini kan dasar buatan manusia bila-bila aje boleh ubah, bukannya Al Quran yang tak boleh ubah sama sekali. Jika rakyat ditindas PAS sebagai parti pembangkang apa yang tuan-tuan telah BUAT. Tak apa apa pun yang ada cuma nak provok rakyat jadi marah pada BN dan undi beri pada PAS. Jangan ingat kita ni tak ada otak. Sekarang pengundi semakin berpendidikan dan boleh buat keputusan yang wajar , parti mana yang perlu dipilih jadi kerajaan. So please dont under estimate us"

50 tahun Malaysia dibawah UMNO/BN,belum lagi diperintah oleh pembangkang. 50 tahun apa yang UMNO/BN buat...23 tahun Rasulullah SAW memimpin umat jahiliyyah sehingga Islam dapat menguasai 2/3 dunia. 50 tahun kaji berapa orang yang murtad, berapa orang anak luar nikah yang dilahirkan, berapa orang anak melayu Islam yang terlibat dengan dadah, bohsia, bohjan, samseng jalanan...Senang ke hati kita sebagai ibu bapa,guru, pemimpin nak tinggalkan generasi yang lemah akidah menerajui Malaysia Yang Amat Dicintai? Pas beri pandangan untuk tolong saudara sebelum terantuk....

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).