Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, July 26, 2011

Kaedah Biometrik: SPR Tidak Ikhlas

"Lain diminta lain diberi, ibarat menembak lalat dengan peluru berpandu,” kata Pengarah Pilihan raya PAS Negeri Melaka, Bahiki Ismail (gambar).

Katanya, itulah perumpamaan yang sesuai diberikan kepada tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang akan menggunakan kaedah biometrik dalam pilihan raya umum akan datang.

Beliau juga kesal dengan sikap SPR yang disifatkan tidak peka dan sensitif dengan kehendak rakyat yang mahukan pilihanraya bersih dan telus dengan kaedah yang terbukti berkesan.

"Memang SPR sebenarnya sengaja tidak mahu menggunakan kaedah yang jauh lebih murah dan berkesan untuk mengelakkan seseorang mengundi 2 kali dan penipuan lain," ujarnya.

Beliau berkata, rakyat hanya mahu memastikan seseorang itu tidak mengundi 2 kali, maka seseorang itu telah mengundi dan tangannya dicelup dalam dakwat sudah pasti dia tidak boleh mengundi kali kedua kerana sudah ada kesan di tangan.


Tetapi, ujarnya jika kaedah biometrik dipakai, maka sudah pasti seseorang itu boleh mengundi lebih dari sekali jika namanya ada di beberapa tempat yang berlainan seperti yang dibuktikan oleh banyak pihak sebelum ini.

"Seseorang itu juga boleh mengundi banyak kali jika dia mempunyai Kad Pengenalan sah yang banyak. Ini kerana biometrik boleh memastikan bahawa dia adalah pemegang Kad Pengenalan yang sah berpandukan cop ibu jari dalam biometrik walaupun gambarnya tidak sama dengan tuannya," ujarnya.

Menurutnya, sememangnya banyak cara dan kaedah untuk menipu jika kaedah biometrik digunakan asalkan pemegang Kad Pengenalan itu mempunyainya yang menggunakan data ibu jari dia sendiri.

"Sudah banyak isu dan dakwaan yang kita dengar di mana pendatang asing di beri Kad Pengenalan dengan mudah. Selain itu sudah banyak tangkapan dibuat ke atas pegawai yang terlibat dengan pemberian kad pengenalan," ujarnya.

Ini, katanya bermakna sememangnya wujud kes di mana Kad Pengenalan yang mempunyai sistem pengenalan biometrik itu diberikan kepada sesiapa sahaja yang dikehendaki, lebih-lebih lagi jika ia direstui oleh pihak-pihak tertentu.

Beliau berkata tuntuan Bersih 2.0 tentang penggunaan dakwat kekal sememangnya relevan dan praktikal dan tidak memerlukan kos yang tinggi dan prasarana yang canggih.

"SPR dan kerajaan jangan buat-buat tidak faham akan perkara ini," tegasnya.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).