Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, July 25, 2011

PAS Kawasan Masjid Tanah selesai adakan retreat

Masjid Tanah : PAS Kawasan Masjid Tanah telah selesai mengadakan retreat bagi menggariskan KPI dan aktiviti mereka. Program tersebut dijalankan di Pejabat PAS Kawasan di Hujan Panas, Masjid Tanah semalam.

Timbalan Pesuruhjaya 3, Sofi Wahab bertindak sebagai Moderator program.

Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Masjid Tanah, Ustaz Imran Abdul Rahman (gambar) berkata program ini adalah julung kali diadakan di kawasan tersebut dan ianya merupakan suatu sejarah baru kepada PAS Kawasan bagi mendepani cabaran perju
angan di kawasan Parlimen Masjid Tanah.

"Kita akan berusaha untuk melaksanakan setiap KPI yang ditetapkan dan segala gerakerja akan bertumpu ke arah bagaimana untuk mencapainya".

"PAS Kawasan Masjid Tanah akan menumpukan kepada gerakerja Pilihanraya, Penerangan, Tarbiyyah dan memperkemaskan pentadbiran" jelas Ustaz Imran yang juga merupakan Ahli Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka.

Imran berkata PAS Kawasan telah mengenalpastikan kekuatan dan kelemahan organisasi mereka dan akan berusaha sedaya untuk memastikan seluruh jentera akan bekerja kuat untuk menyantuni dan menawan hati rakyat supaya menyokong PAS dan Pakatan Rakyat (PR).

Sementara itu Naib Yang Dipertua PAS Kawasan, Ustaz Julasapiyah Kassim(gambar) dalam ucapan penutupnya mengharapkan seluruh Ahli Jawatankuasa Kawasan dan cawangan-cawangan supaya komited untuk menjalankan gerakerja ke arah mencapai KPI yang ditetapkan.

"Tidak ada gunanya kita menetapkan sasaran dan KPI jika ianya hanya indah di atas kertas sahaja sedangkan semuanya tidak dapat dicapai dalam masa dan angka yang ditetapkan".

"Kita mesti bersedia dengan segala kelengkapan dan sumber yang ada untuk merealisasikan apa yang telah kita bincang dan persetujui" katanya.


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).