Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, June 16, 2011

Azam PJ baru - PAS Melaka dekati rakyat

Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Adly Zahari berkata PAS Melaka akan berusaha menyelesaikan isu masyarakat yang berbangkit terutama isu-isu berkaitan masyarakat yang diabaikan oleh pentadbir negeri ini.

"Bagi menyelesaikan masalah ini, pemimpin di peringkat negeri bukan mendekati bukan Melayu bahkan memperkukuhkan hubungan dengan DHPP dan inilah yang menjadi fokus kita" ujar beliau.

Beliau menganggap latikan beliau sebagai Pesuruhjaya yang baru merupakan harapan PAS Pusat yang begitu tinggi.

Adly berazam akan berusaha memikul tanggungjawab itu dengan baik walaupun tugas itu amat berat.

Beliau berkata demikian kepada Harakah yang disiarkan oleh akhbar pada keluaran bil 1649.

PAS Melaka, menurutnya dalam rangka membentuk jawatankuasa peringkat negeri dan akan diselesaikan dalam masa terdekat.

Justeru, beliau yakin kekuatan jentera Melaka di setiap peringkat cawangan akan melepasi garis kemenangan dalam pilihanraya umum ke 13 nanti.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).