Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, June 14, 2011

PJ baru terus dapat sokongan

Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Adly Zahari yang baru dilantik terus mendapat sokongan dari PAS Kawasan dan Dewan-dewan.

Yang Dipertua PAS Kawasan Kota Melaka, Harun Mohamed berkata perlantikan Adly akan lebih meyakinkan rakyat untuk membuat perubahan.

"Perlantikan ini memberi suntikan baru kepada PAS Melaka dalam merangka kemenangan merampas kerusi Umno dan menawan Seri Negeri" kata Harun yang juga merupakan Setiausaha Perhubungan PAS Negeri sessi 2009/2011.

Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka, Hajah Kintan Man mengharapkan Adly serius mengemukakan serta melaksanakan strategi PRU 13 untuk mencapai kemenangan.

"Adalah diharapkan Pesuruhjaya dapat mengembeleng tenaga secara bijaksana dan dapat memimpin PAS Melaka mencapai kemenangan untuk sekurang-kurangnya 8 Dun"

"Insya Allah beliau berupaya menjadi calon Ketua Menteri Melaka sekiranya PR menang dan PAS memengani kerusi majoriti" kata Kintan.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).