Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, December 2, 2011

Calon Boleh Menang: Ramai pemimpin UMNO Melaka bakal Terkorban?

Ramai pemimpin-pemimpin Bahagian Umno akan di'korban'kan pada Pilihanraya Umum ke 13 ini. Mereka tidak akan dipilih menjadi calon Umno/BN atas alasan Umno mempunyai calon lain yang 'boleh menang'. Begitu juga akan ada pemimpin-pemimpin pusat dan negeri yang juga tidak dipilih menjadi calon kerana 'Tidak Boleh Menang'.

Calon 'Boleh Menang' ialah calon dari kem Najib manakala calon dari kem Muhyiddin, Pak Lah dan lain-lain akan diklasifikasikan 'Tidak Boleh Menang' dan tidak akan dipilih menjadi calon.

Sebab itulah Najib dan orang kuatnya mencanangkan kepada umum bahawa Umno akan memilih calon 'Boleh Menang'  bagi menghalalkan hasrat Najib meletakkan seberapa ramai calon yang menjadi penyokong kuat beliau.

Maka kita akan dapat melihat selepas ini berduyun-duyun pemimpin Umno di pelbagai peringkat akan membodek Rosmah supaya membisikkan ke telinga Najib nama mereka.

Umno akan lebih haru-biru dan serabut kerana pertelingkahan berebut untuk menjadi calon.

Sumber:

Siapakah pemimpin Umno Melaka yang bakal menjadi korban?

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).