Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Sunday, December 11, 2011

Pemimpin Amanah, Rakyat Sejahtera, Negeri Makmur

Pelbagai lapisan masyarakat di negeri Melaka, mahukan sebuah kerajaan yang mengamalkan slogan PEMIMPIN AMANAH, RAKYAT SEJAHTERA DAN NEGERI MAKMUR bagi menyelesaikan masalah rasuah, penindasan rakyat dan membentuk negeri makmur.

Melaka dilihat adalah sebuah negeri yang ditadbir oleh pemimpin yang tidak amanah dan pengamal rasuah apabila Ketua Menteri sendiri disabitkan dengan kesalahan rasuah semasa pemilihan Agung Umno yang lepas. Macamana seorang pemimpin yang rasuah boleh terus memimpin negeri ini, sudah tentu seseorang yang mengamalkan rasuah akan mengamalkan rasuah di mana sahaja kerana ianya sudah menjadi perangainya. Jika pemimpin rasuah maka tidak hairanlah banyak wang rakyat akan tiris dan terbang akibat rasuah.

Bayangkan bagaimana duit zakat boleh digunakan untuk membuat bangunan MAIM dengan harga RM13.5 juta sedangkan masih ramai asnaf yang layak tetapi tidak menerima zakat.

Selain itu rakyat mahukan semua undang-undang dan peraturan yang menekan rakyat khasnya yang melibatkan Pihak Berkuasa Tempatan, Pejabat Tanah dan lain-lain. Pakatan Rakyat Insya Allah akan mengkaji semua undang-undang dan peraturan ini bagi memberikan kesejahteraan kepada rakyat yang sememangnya tertekan dengan masalah harga barang yang semakin meningkat.

Antara perkara yang boleh dikaji ialah bayaran parkir, denda parkir, lesen perniagaan dan sebagainya.

Kita yakin jika Melaka mempunyai pemimpin yang amanah dan mengutamakan rakyat banyak masalah negeri dan rakyat akan diselesaikan. Bayangkan sebuah negeri yang kecil seperti Melaka mencatatkan hutang berjumlah RM853 juta sehingga tahun 2010 dan ianya langsung tidak dibayar pada tahun 2010 seperti yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara. Selain itu kos projek yang membazir dapat dihitung melebihi RM239.6juta yang digunakan untuk membina kincir air, monorel, Eye On Malaysia dan lain-lain. Wang sebanyak RM239 juta boleh digunakan untuk membina 3422 buah rumah kos rendah, boleh membiayai seramai 8557 pelajar dengan biasiswa penuh dan boleh membina 4792 buah klinik kesihatan di Melaka. Namun duit rakyat ini dibazirkan dengan projek-projek yang tidak berdaya maju dan membazir.

Melaka sudah tentu akan menjadi negeri makmur dengan pemimpin yang amanah, bersih dan telus dan kesejahteraan rakyat akan lebih baik dengan undang-undang serta peraturan yang mengambilkira kebajikan mereka.

PEMIMPIN AMANAH, RAKYAT SEJAHTERA, NEGERI MAKMUR


-Timb. Pesuruhjaya 3 PAS Melaka

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?



Fakta Monorel Melaka



1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).