Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Saturday, January 14, 2012

PRU-13: 40% Calon PAS adalah orang muda

Orang muda di Malaysia sepatutnya berbesar hati kerana PAS membuktikan peranan pemuda amat diperlukan di negara kita. PAS membuktikannya apabila bakal meletakkan 40% calon PAS Pada PRU 13 nanti adalah golongan muda.

Sinar Harian melaporkan hari ini bahawa Pemuda Pas menyambut baik kepercayaan pucuk pimpinan parti itu yang memberikan sebanyak 40 peratus golongan muda untuk menjadi calon dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Ketuanya, Nasrudin Hassan berkata, jumlah tersebut terdiri daripada sebahagian calon sayap Pemuda Pas dan Dewan Muslimat serta tokoh-tokoh Pas kawasan dan negeri.

“Keputusan itu menepati apa yang Pemuda mahukan dan kita yakin mengikut perkembangan mutakhir ini kita dapati 40 peratus daripada calon pilihan raya adalah golongan muda.

“Buat masa sekarang kita tidak akan umumkan nama dan kawasan yang akan ditandingi oleh golongan muda,” katanya pada sidang media sempena Majlis Minum Petang Pemuda Pas Bersama Media di sini, hari ini.

Menurutnya, Pemuda Pas melihat ramai tokoh golongan muda di seluruh negara.
Bagaimanapun, parti mengambil kira calon boleh menang perlu diberikan keutamaan mengikut kesesuaian yang bukan sahaja mengikut kepada umur tetapi pada pengalaman, keupayaan pemimpin, pengaruh dimiliki di lokasi bertanding.

Ketika ditanya mengenai persiapan Pemuda Pas menghadapi pilihan raya akan datang, Nasrudin menegaskan, pihaknya membuat pecutan terakhir untuk menghadapinya.
“Banyak program yang kita buat dan terbaru kita akan buat satu program Jelajah Orang Muda Untuk Perubahan.
“Kita akan buat program in ke seluruh negara dan sasaran kita adalah pengundi muda dengan aktiviti yang mesra anak muda,” katanya.

Menurutnya, program yang dianjurkan bermula Februari dan Mac nanti akan mengikut kesesuaian dan akan disertai individu yang bertaraf selebriti serta aktivis masyarakat.

Ditanya mengenai program bersama media yang dianjurkan, Nasrudin memaklumkan ia dianjurkan untuk bertukar-tukar pandangan dan mengeratkan silaturahim di antara satu sama lain.

Hadir sama ke program itu ialah Timbalan Ketua Pemuda, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz dan Naib Ketua Pemuda, Dr Raja Ahmad Al His.

-mutaligat

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).