Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, January 27, 2012

PAS Melaka perkemas jentera Penerangan dan IT

PAS Melaka akan memperkemaskan jentera penerangan dan IT bagi memantapkan lagi kerja-kerja penerangan dan media baru bagi menghadapi PRU 13 yang bakal menjelang.

Sehubungan dengan itu beberapa perubahan telah dibuat terhadap jentera penerangan dan IT negeri di mana Ketua Penerangan dan Ketua Lajnah IT yang baru telah dilantik pada mesyuarat Badan Perhubungan PAS Negeri di Pejabat PAS negeri di Semabok malam tadi.

Ustaz Ashraf Mukhlis Minghat dan Azmi Aziz masing-masing telah dilantik menjadi Ketua Penerangan dan Ketua Lajnah IT yang baru.

Perlantikan kedua-dua mereka dilihat dapat memberikan suntikan baru terhadap kerja-kerja yang telah dirintis dan dirancang oleh Ketua Penerangan dan Ketua Lajnah IT sebelum ini.

Pihak PAS Negeri juga merakamkan jutaan terima kasih tidak terhingga di atas gerakerja dan sumbangan yang telah diberikan oleh Ketua Penerangan sebelum ini iaitu Azrin Majid dan Ustaz Wan Zahidi Wan Ismail yang telah bertungkus lumus menjalankan kerja-kerja penerangan dan media baru. Hanya Allah yang dapat memberikan ganjaran kepada mereka berdua.

Kenyataan rasmi :
Asri Shaikh Abdul Aziz (gambar)
Setiausaha PAS Melaka
27 Jan 2012

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).