Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, February 1, 2012

Muzium Pengangkutan Membazir


Yuhaizad berkata sehingga sekarang muzium tersebut gagal menarik pelancong untuk melawatnya disebabkan tidak ada sesuatu yang menarik minat mereka untuk berbuat demikian.

"Apa yang hendak mereka tengok kalau tak ada yang menarik dan unik di muzium tersebut".

"Lagipun kereta-kereta yang dipamerkan di muzium itu biasa-biasa sahaja" ujar beliau

Menurutnya kos penubuhan muzium itu adalah RM198,900 manakala kos operasinya melibatkan ribuan ringgit sebulan.

"Sebagai contoh emolumen bagi bulan April hingga Jun 2010 adalah RM3,840.59 iaitu RM986.53 bagi bulan April, Mei - RM986.53 dan Jun - RM1,444.03."

" Perbelanjaan bagi utiliti [pula dari April - Jun 2010 adalah berjumlah RM784.23. ManakalaKos kawalan keselamatan pada Jun 2010 adalah berjumlah RM1,946.67" tambah Yuhaizad

Beliau yang juga merupakan Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin berkata jumlah pelawat yang datang ke muzium tersebut amat sedikit hingga sekarang dan ianya tidak dapat menampung kos operasi muzium tersebut.

"Maka sudah tentu lenbih banyak duit rakyat akan dibazirkan jika muzium ini terus beroperasi dan kita tidak nampak ianya dapat dipopularkan dalam masa terdekat"

"Ternyata ini satu lagi bukti kelemahan kerajaan negeri kerana tidak membuat kajian terperinci sebelum memulakan sesuatu projek dan program sehingga akhirnya duit rakyat hangus begitu sahaja" ujar beliau.

Menurutnya akibat kegagalan kerajaan negeri membuat kajian dan analisis yang terperinci dan tepat terhadap sesuatu projek maka hutang kerajaan negeri melonjak tinggi kerana banyak projek tidak memberikan manfaat dan keuntungan kepada kerajaan negeri dan rakyat.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).