Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, February 16, 2012

Presiden PAS ke Melaka 18 Februari.

MELAKA, 16 Feb: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang akan menyertai program Jelajah Lajnah Penerangan PAS Pusat di negeri ini pada 18 Februari ini.
 
Ketua Penerangan PAS negeri, Ustaz Ashraf Mukhlis Minghat berkata, selain beliau, pemimpin PAS Pusat yang turut bersama ialah Ketua Penerangan, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, AJK, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, Setiausaha Lajnah Penerangan, Ustaz Misbahul Munir Masduki dan Ketua Penerangan PAS Kelantan, Dr Mohd Fadhli Hassan.
 
Katanya, program sehari suntuk itu bermula pada 8.30 pagi di mana Presiden PAS akan bersarapan pagi di Restoran Haji Bakrin Sidek, Bukit Katil.
 
Selepas itu, ujarnya rombongan akan meneruskan program taklimat kepada pimpinan PAS negeri dan kawasan-kawasan di Pejabat PAS Paya Dalam.
 
Pada sebelah petang, kata beliau bermula pada jam 3.30 petang, Tuan Guru Presiden dan pimpinan lain akan menghadiri jamuan Hi-Tea Bersama Rakyat di Pekan Durian Tunggal.
 
Menurutnya lagi, manakala pada jam 5.30 petang pula Tuan Ibrahim akan mengedarkan risalah di Pasar Malam, Paya Ikan, Bukit Baru sementara Mohammad Nizar menemui rakyat sambil mengedar risalah di Pantai Kundor.
 
Pada sebelah malam pula, ujar beliau semua pimpinan akan berjemaah Maghrib dan menyampaikan tazkirah di beberapa tempat di mana Tuan Guru Abdul Hadi di Surau Umri Serkam, Tuan Ibrahim di Markas PAS Bukit Katil dan Mohammad Nizar di Markas PAS Pantai Kundor.
 
Katanya, acara kemuncak ialah ceramah perdana yang akan diadakan di dua tempat berasingan iaitu Tuan Guru Presiden dan Tuan Ibrahim di Surau Ustaz Ali, Permatang Pasir manakala Mohammad Nizar dan Dr Fadhli di Kuala Linggi, Masjid Tanah.
 
“Program jelajah Lajnah Penerangan PAS antara lain untuk mengeratkan hubungan PAS dan rakyat di samping menjadi medan untuk penyelarasan jentera penerangan pelbagai peringkat bermula dari pusat hinggalah ke akar umbi,” katanya.

-Harakahdaily

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).