Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, February 24, 2012

Sanggupkah Najib Ikut Jadual Ini atau Rela ditipu Ali Rustam?


Persoalan mengapa Perdana Menteri, Najib Razak tidak mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka yang bernilai RM240juta yang tidak mendapat sambutan daripada syarikat penerbangan.

Perdana Menteri seharusnya melawat ke Melaka International Motorsport Circuit (MIMC) yang telah belanja RM15juta dan mengalami kerugian kira-kira RM20 ribu setiap bulan dan tidak mendapat sambutan sehingga telah menjadi projek gajah putih.

Dicadangkan supaya Najib meninjau ke kawasan pelupusan sampah yang terletak di Krubong yang mana 95% sampahnya adalah dari negeri Melaka. Tapak ini tidak dapat menanggung lagi sampah sejak 2008 seperti laporan audit negara sehingga mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan dan sering kali terbakar. Ini menjejaskan kesihatan penduduk dan para pelajar dan difahamkan ada 3 hingga 4 buah sekolah berdekatan dengan tapak pelupusan sampah.

Sekiranya Perdana Menteri ingin melakukan lawatan, dicadangkan melawat ke tiga kawasan ini seperti perhentian bas Melaka Sentral, Hospital dan Monorel. 

Pada sebelah malam pula, Najib dicadangkan untuk ke majlis jamuan makan malam pemimpin bersama rakyat di Taman Merdeka untuk merasai bau yang kuat yang terpaksa dihadapi oleh para penduduk di kawasan perumahan tersebut.

Selepas itu dicadangkan untuk melawat tapak bela lembu yang mana lokasinya di Merlimau. Projek ini bernilai RM1.2juta di bawah TEKUN yang telah gagal. Paling melucukan ialah tiada lembu sebaliknya ditumbuhi lalang.

Di bawah ini ada video dari ADUN Ayer Keroh, YB Khoo Paoy Tiong

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).