Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, February 9, 2012

Punca usahawan kecil tidak mahu pindah ke gerai sementara?Pada 1 Februari lalu, Malaysiakini melaporkan tentang ketidakpuasan hati Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (IKHLAS) dengan cara penyelesaian yang dibuat oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka terhadap peniaga-peniaga yang diarahkan berpindah bagi memberi laluan kepada kerja-kerja menaik taraf di Taman Mini Asean.

Peniaga-peniaga tersebut ditawarkan gerai sementara berhampiran muzium lebah.

Selain lokasi yang tidak strategik dan jarang dikunjungi, saiz gerai yang agak kecil menyebabkan mereka tidak berpuashati.

Tinjauan ke gerai sementara itu agak mengejutkan kerana beginilah rupa gerai sementara tersebut.

Keadaan gerai ini sangat meragukan jika dilihat pada rekabentuk dan susun aturnya, tak ubah seperti sebuah....

Menurut laporan Malaysiakini, Presiden IKHLAS juga memohon supaya pihak berkenaan disiasat oleh SPRM.

Namun tidak jelas apakah perkara yang mereka ingin supaya SPRM siasat. Apakah ianya berkaitan cara penyelesaian pihak berkenaan ataupun bangunan sementara ini?

-MTD Bukit Baru

1 comments:

Usahawan, perniaga itu adalah Fardhu Kifayah dan prosesnya mengamalkan sistem muamalat iaitu sistem memberi. Namun setiap usahawan wajib berlandaskan dan rujuk dengan hukum syarak. Islam pandang tinggi pada peniaga dan usahawan. Sentiasa berdoa dan bersedekah, insyaallah. Semoga segalanya dipermudahkan.

Siri Panduan dan Tip-tip Usahawan Kecil
Kata Semangat dan Tip-tip Usahawan
Usahawan Kecil Hati Bakal Muflis
Tip-tip dari Najib untuk Usahawan Kecil

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).