Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, February 2, 2012

Pertandingan Mencipta Logo PAS MelakaLajnah IT PAS Negeri Melaka mengalu-alukan penyertaan seluruh rakyat Malaysia untuk menyertai pertandingan mencipta logo PAS Melaka. Logo yang bertemakan "Rakyat Di Hati Kami" ini menawarkan hadiah utama RM400 bagi tempat pertama, RM200 bagi tempat kedua dan RM100 bagi tempat ketiga.

Penciptaan logo tersebut hendaklah bertemakan "rakyat" kerana PAS Negeri Melaka beriltizam untuk menjaga kebajikan rakyat. Logo hendaklah mempunyai warna biru, merah, putih dan hijau. Asas kepada warna bendera negeri Melaka dan bendera PAS. Para peserta dibenarkan menghantar lebih daripada satu lukisan.

Menurut pengerusi Lajnah IT PAS Melaka, saudara Azmi Aziz (gambar), objektif pertandingan ini antara lain adalah untuk memasyarakatkan PAS sebagai parti untuk semua, disamping mewujudkan kebersamaan antara PAS Negeri dengan masyarakat umum. Peraduan yang bermula hari ini akan tamat pada 18 Februari 2012. Logo berserta nama dan nombor telefon bimbit tersebut hendaklah dihantar terus ke email peneranganpasmelaka@gmail.com.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).