Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, February 13, 2012

JPN Melaka bersekongkol dengan BN wajibkan Guru-Guru hadir Karnival


Beberapa orang warga pendidik disekitar Parlimen Bukit Katil kesal dengan sikap Kerajaan

Negeri Melaka yang menggunakan kuasa politik untuk mewajibkan guru-guru dan murid-murid hadir pada Karnival Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Parlimen Bukit Katil yang berlangsung di Dewan Tun Ali Bukit Katil, Sabtu lalu.
Lebih malang lagi Jabatan Pelajaran Negeri Melaka juga bersekongkol untuk menjayakan program tersebut. Walaupun program itu dilihat sebagai anjuran Jabatan Pelajaran dan Kerajaan Negeri tetapi jelas ianya dipolitikkan di mana bendera Barisan Nasional diletakkan di segenap penjuru tapak program.

Seorang guru yang hanya m
ahu dikenali sebagai Aini Othman, 42 dari Ayer Molek berkata ada sekolah yang sepatutnya menggantikan cuti pada hari Sabtu tersebut terpaksa menangguhkannya semata-
mata kerana karnival tersebut.

"Semua guru wajib hadir ada surat lain yang mewajibkan guru hadir yang dihantar oleh JPN"

"Semua PIBG sekolah wajib menyumbang samada paling kurang RM1000.00 atau paling banyak RM15000.00, surat arahan dihantar kepada setiap PIBG sekolah" ujar Aini.

Rakan beliau yang hanya mahu dikenali sebagai Azani Basir, 36 berkata sekolah diwajibkan menghantar guru untuk bertanding antaranya pertandingan koir termasuk sekolah agama.

"Sekolah-sekolah wajib menghantar pernyertaan... kalau tidak.. guru yang tak datang dikenakan urat tunjuk sebab"

"Bayangkan sekolah-sekolah parlimen bukit katil ada lebih kurang 35 buah sekolah...mereka akan dapat berapa sumbangan dari PIBG, duit itu pula siapa yang dapat" tambah Azani yang tinggal di Ayer Molek.

Sementara itu bekas pendidik, Yusof Wahab, 56 berkata tindakan Jabatan Pendidikan Negeri Melaka yang membiarkan jabatan itu dipolitikkan amat dikesali.

"Guru dan pelajar-pelajar dipaksa untuk hadir program tersebut dan mereka menggunakan program ini untuk berkempen di mana bendera-bendera BN penuh digantung dalam kawasan karnival".

"Nampak jelas BN Melaka amat terdesak sehingga terpaksa menggunakan JPN untuk memastikan guru-guru dan ibubapa hadir untuk mendengar ucapan pemimpin BN"

Antara pemimpin BN yang hadir ialah Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam; Ahli Parlimen Bukit Katil, Datuk Md Sirat Abu; Ahli Dewan Undangan Ayer Molek, Datuk Md Yunos Hussin; Speaker DUN Melaka, Datuk Othman Mohamed.

Tinjauan wakil Harakahdaily pada hari karnival tersebut jelas menunjukkan program tersebut dipolitikkan di mana bendera BN berkibaran di serata tempat karnival.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).