Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Saturday, February 25, 2012

Duit Kerajaan diguna Untuk Parti BNADUN Ayer Keroh, YB Khoo Paoy Tiong mempertikaikan program rasmi yang dihadiri oleh Perdana Menteri, Najib Razak ke Melaka semalam kerana ia melibatkan kos yang sangat besar digunakan.

Tambahan pula, kos yang digunakan itu bercampur aduk dengan urusan kerajaan dan parti. Perdana Menteri sepatutnya hadir atas nama sebagai Ketua Kerajaan Malaysia sebaliknya ketika berucap beliau berkempen untuk Barisan Nasional dan banyak jentera kerajaan telah disalah guna.

Disepanjang laluan beliau ke Melaka, kos yang digunakan adalah berjumlah RM580,000 seperti yang dilaporkan oleh ADUN Ayer Keroh. Bagi kos sewaan khemah pula adalah berjumlah RM156,000. Bahan promosi seperti kain rentang pula berjumlah RM249,000 dan bendera Barisan Nasional pula adalah berjumlah RM185,000.

Sepatutnya bendera yang patut diguna jika kedatangan rasmi perdana menteri adalah bendera Malaysia dan negeri Melaka sebaliknya menggunakan bendera Barisan Nasional. Lainlah jika untuk parti digunakan atas nama presiden UMNO.

Kos keseluruhan yang digunakan pada program semalam adalah sekitar RM1.17 juta dan ini tidak termasuk kos penyediaan makanan tengahari, minum petang dan makan malam serta kos perjalanan beliau.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).