Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, February 23, 2012

UMNO/BN Biadap - ABUMasjid Tanah; 22 Februari 2012: Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (Melaka), Zuraidi Abdullah berkata NGO Asalkan Bukan UMNO/BN (ABU) diwujudkan adalah untuk menyedarkan rakyat mengapa kerajaan Umno/BN yang melakukan pembaziran dan penyelewengan mesti ditolak pada Pilihanraya Umum akan datang.

"Ceramah Pelancaran ABU (Asalkan Bukan UMNO/BN) peringkat negeri Melaka akan diadakan pada 24 Feb ini bagi menyeru rakyat bangkit menentang UMNO/BN dari terus melakukan pembaziran sehinggakan menjejaskan kehidupan rakyat"

"Pembaziran ini berlaku ketika rakyat dipaksa untuk berhemah dalam berbelanja. Pembaziran ini juga menjadi punca ketirisan selain membantu kedudukan indeks rasuah negara mencecah paras terburuk dalam sejarah." ujar Zuraidi.

Beliau melahirkan rasa kecewa dengan tindakan penyokong Umno yang bertindak ala gangsterism dan melakukan vandalisme terhadap program Pakatan Rakyat dan terhadap penyokong Pakatan Rakyat dan premis-premis kepunyaan Pakatan Rakyat di Melaka.

"Melaka juga tidak kurang hebatnya kebiadaban penyokong UMNO/BN secara jelas dan terbuka menyerang program Pakatan Rakyat seperti yang telah diadakan di Gadek dan Hutan Percha pada 12 Februari yang lepas sehingga berlaku pergaduhan kecil.

"Tidak cukup dengan itu, dengan biadapnya penyokong UMNO/BN mengganggu program Pakatan Rakyat dengan membuat bising seperti deruman motosikal dan memasang CD ceramah di sebelah program Pakatan Rakyat semata-mata ingin membuat provokasi" tambah Zuraidi.

Beliau berkata demikian pada sidang media yang turut dihadiri pimpinan PAS Kawasan Masjid Tanah yang diketuai oleh Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Ustaz Imran Abdul Rahman; Naib Yang Dipertua PAS Kawasan, Ustaz Julasapiyah Kassim dan Setiausaha PAS Kawasan Asri Shaik Abdul Aziz dan pimpinan Pakatan Rakyat serta wakil ABU.


"Saya juga tidak terlepas dari menerima sms amaran dan ugutan dari pihak UMNO/BN supaya menghentikan program ABU ini dan tidak mencari masalah dengan UMNO/BN. Ada yang mencabar dan bersemuka jika tidak berpuas hati dengan UMNO/BN" kata Zuraidi.

Zuraidi berkata ABU menolak sekeras-kerasnya amalan vandalisme dan gangsterism yang telah diamalkan oleh rejim UMNO/BN.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).