Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, February 13, 2014

BUMIPUTERA HANYA KUASAI 10.5 % RUMAH KEDAI DI MELAKA

Melaka : Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka berkaya kaum bumiputera hanya menguasai 10.5 peratus rumah kedai di Melaka. berbanding dengan kaum lain. 

"Itu tidak cukup menyedarkan pemimpin UMNO" komennya ringkas dipetik dari Facebook peribadinya.

Mengulas tentang isu ini, Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil Haji Yassim Musa berkata peratusan rendah penguasaan rumah kedai di Melaka ini membuktikan kegagalan kerajaan BN samada pusat atau negeri dalam mengembangkan pegangan ekonomi orang Melayu.

"Selepas lebih 50 tahun merdeka kerajaan BN masih terus terkial-kial dalam membangunkan ekonomi orang Melayu, Dasar Ekonomi Baru (DEB) dan kemudian dasar-dasar lain semuanya gagal mengangkat martabat orang Melayu dari segi ekonomi"

'Sudah sampai masanya orang Melayu dan Islam berfikir panjang tentang keupayaan BN memerintah negara, mereka bukan sahaja gagal memperbaiki ekonomi orang Melayu, malah hutang negara juga semakin teruk dan berada dalam tahap kronik" tambah beliau.

Menurutnya rakyat Malaysia khususnya orang Melayu mesti membuat perubahan menukar kerajaan yang ada sekarang pada PRU14 nanti sebelum negara hancur dan bangkrap seperti Greece.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).