Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, February 17, 2014

KHURAFAT BN TAK KALAH DI MELAKA SUDAH BERKUBUR - ADLY

Bukit Katil : Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari berkata khurafat bahawa BN tidak mampu dikalahkan di Melaka sudah berkubur dengan kemenangan PAS di Bukit Baru dan 6 Dun lain oleh DAP pada PRU 13 lalu.

"Khurafat yang sebelum ini bersarang di lubuk hati kita semua sudah berakhir, BN tidak boleh mendabik dada lagi PR sudah ada 7 kerusi Dun dan ada 7 kerusi lagi yang dimenangi oleh BN dengan majoriti tipis, di mana PR mendapat lebih 40 % di 7 Dun tersebut".

"Peratusan sokongan kepada PR juga tidak jauh berbeza dengan BN di mana PR mendapat 47 % dan BN 53 % di Melaka" ujar Adly.

Oleh kerana itu, katanya, PR mempunyai peluang cerah pada masa hadapan kerana ststistik ini jelas menunjukkan rakyat tidak takut untuk menyokong PR.

"PR dan BN kalau diibaratkan liga bolasepak, kedua-dua pasukan sudah berada dalam liga yang sama, tak banyak bezanya" jelas beliau pada Forum Politik Malaysia anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka di Dewan Kompleks PAS Bukit Katil di sini malam tadi.

Turut menjadi panelis pada program tersebut ialah Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat dan Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS, Dr Dzulkefli Ahmad.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).