Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, October 13, 2009

SERTAI KELAB PENYOKONG PAS

Ketua Lajnah Perpaduan Nasional Dewan Pemuda PAS Negeri, Khairul Che Salleh menyeru ahli-ahli MCA supaya menyertai Kelab Penyokong PAS bagi meneruskan agenda politik mereka mempertahankan dan menjaga kebajikan rakyat Malaysia berketurunan Tionghua.
"MCA akan berkubur, krisis politik tak selesai-selesai, Presiden dan Timbalan Presiden pun tak ada, yang kaya orang atasan MCA dan kroni-kroni mereka, jadi apa tunggu lagi"
"MCA sudah tidak boleh diharap untuk membantu rakyat khasnya kaum Tionghua, jadi Pakatan Rakyat adalah pilihan terbaik" tambah Khairul.
Beliau mempelawa seluruh ahli MCA di serata negara untuk tampil dan berjuang bersama-sama dengan PR kerana menurutnya hanya PR yang akan dapat menyelamatkan mereka dari terus diperkotak-katikkan oleh MCA dan BN.

1 comments:

PAS Perlu Tangani Isu Bukan Islam Sertai PAS Dengan Baik -Dr Mohd Hasyim

KL. PAS perlu menangani dan menjelaskan isu yang dikemukakan oleh Pemuda Gerakan Kedah sebaik-baiknya. Demikian pandangan Blog Ibnu Hasyim seperti yang dikemukakan oleh editornya Dr Haji Mohd Hasyim di sini padi tadi.

Sebelum ini, Malaysia Kini melaporkan Pemuda Gerakan Kedah menyifatkan cadangan PAS untuk menjadikan Kelab Penyokong PAS sebagai satu sayap parti itu merupakan satu bentuk diskriminasi terhadap orang bukan Islam. Menurut parti itu lagi, sekiranya PAS benar-benar ingin menyerap rakyat bukan Islam ke dalam parti itu, PAS harus memberi keahlian penuh kepada anggota Kelab Penyokong PAS dan bukannya keahlian jenis kelas kedua yang hanya bertaraf sayap, kata Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang.

Beliau memetik kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Haji Awang yang dilaporkan berkata sokongan dari kalangan bukan Islam terhadap parti itu dilihat semakin meningkat dan dibuktikan dengan kesungguhan mereka dalam membantu jentera PAS dalam menghadapi beberapa pilihan raya kecil sebelum ini. Katanya, Datuk Seri Abdul Hadi mungkin telah terkeliru dengan ahli bukan Islam dari DAP dan PKR yang telah bekerja untuk jentera pilihan raya kecil Pakatan Rakyat.

Sebaliknya, kata Tan, keputusan pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang menunjukkan kekecewaan rakyat, terutama golongan bukan Islam, terhadap dasar yang dicadang dan dilaksanakan PAS di negeri Pakatan Rakyat. Sokongan orang bukan Islam terhadap PAS akan terus merosot sekiranya PAS masih gagal untuk menerima Malaysia sebagai sebuah negara berbilang kaum dengan kebebasan agama mengikut perlembagaan negara kita. kata Tan.

"PAS perlu menangani masalah itu dengan baik." kata Dr Hj Mohd Hasyim. "Perkara ini perlu dijelaskan bukan saja dengan ucapan tetapi juga dengan tindakan, demi masa depan PAS, untuk di terima oleh seluruh rakyat Malaysia yang berbilang kaum."

Katanya yang juga Presiden Grup Universiti Ulu Klang di pejabatnya di sini.

http://www.ibnuhasyim.com/2009/10/pas-perlu-tangani-isu-bukan-islam-serti.html

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).