Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, October 15, 2009

SKIM PENYAYANG TERUS BERKHIDMAT KEPADA RAKYAT

"Saya banyak terima kasih pada PAS yang tolong saya masa saya susah" kata Encik Ng Boon Peng penerima manfaat skim ini yang menerimanya malam tadi.


Isteri Ng, Lim Geok Kiau meninggal dunia baru-baru ini kerana barah payu dara.

Wang manfaat berjumlah RM7000 tersebut telah diserahkan oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman di kediaman Ng di Taman Seri Jati, Sg Putat.

Ng merupakan penerima pertama dari kaum Tionghua.

Rakyat yang ditimpa musibah akan terus mendapat bantuan dari Skim Penyayang anjuran PAS Negeri Melaka. Skim ini yang ditubuhkan beberapa bulan lalu mendapat sambutan hangat daripada masyarakat setempat di mana jumlah mereka yang menyertainya semakin bertambah dari sehari ke sehari.
Dalam ucapan ringkasnya pada majlis tersebut, Ustaz Abdul Ghani menjelaskan bahawa skim ini dilancarkan bertujuan untuk meringankan beban rakyat yang ditimpa musibah kematian waris terdekat.
"PAS sentiasa cuba membantu meringankan bebas rakyat tanpa mengira bangsa, agama dan warna kulit"
"Kebajikan rakyat kita utamakan setakat yang kita mampu" ujar Ustaz Ghani.
Turut hadir pada majlis malam tadi ialah Bendahari PAS Negeri Melaka, Husni Balis Ali; Ketua Lajnah Kebajikan Negeri Melaka, Haji Ismail Latif; Ketua Kelab Penyokong PAS Negeri Melaka, Lim Swee dan beberapa orang pimpinan PAS Negeri dan Kawasan Bukit Katil serta masyarakat Tionghua yang tinggal berdekatan dengan kediaman Ng.
Peserta hanya dikenakan bayaran sebanyak RM20.00 setahun. Waris akan menerima RM7,000 untuk peserta yang berumur 18-65 tahun dan RM2000 untuk peserta yang berumur 66 - 80 tahun apabila peserta meninggal dunia.

Sesiapa yang ingin menyertai skim ini boleh membuat pertanyaan di talian 06-284 1780 atau 0162772288.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).