Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, August 1, 2012

Laporan Tanah Awam ke SPRMTimbalan Ketua Penerangan PAS Melaka, Yusof Wahab dan ADUN Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong memberitahu isu berkaitan tanah awam yang berlaku di Bandar Bukit Baru telah berlaku kepada beberapa individu yang lain. Individu terbabit mengadu bahawa tanah mereka telah diambil atas nama untuk tujuan kepentingan awam seperti yang berlaku di Bandar Bukit Baru.

Mangsa terbabit memberitahu tindakan kerajaan negeri yang mengambil tanah tidak mengikutncara yang betul dan menyalahgunakan tanah awam terbabit bagi tujuan pembangunan serta tidak selari dengan telah dipersetujui oleh pemilik tanah terbabit. Kerajaan negeri dengan kuasa yang ada telah menindas mereka.


Laporan terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah dibuat di Pejabat SPRM di Crystal Bay, Telok Mas pada jam 11.00 pagi meminta pihak SPRM masuk campur dan menyiasat supaya perkara ini ataupun tindakan yang dilakukan oleh kerajaan negeri tidak mempunyai unsur-unsur rasuah.

Tujuan laporan kepada SPRM supaya kerajaan negeri tidak lagi sewenang-wenangnya mengambil tanah milik rakyat atas nama tujuan tanah awam sebaliknya menjadikan tanah rakyat itu sebagai tanah komersil tanpa menjelaskan perkara yang sebenar kepada pemilik tanah,

Sekarang sudah ramai yang khuatir terutama yang tinggal di tepi-tepi jalan atau tempat yang strategik akan menerima nasib yang sama seperti yang berlaku kepada kepada tuan tanah yang sebelum ini. Mereka juga bimbang akan menerima nasib yang sama pada masa akan datang sekiranya tanah mereka diambil oleh kerajaan dan menyalahgunakan Akta Pengambilan Tanah.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).