Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, August 9, 2012

Sumbangan Aidilfitri di DUN Merlimau


Majlis Tindakan DUN  Merlimau telah mengadakan majlis penyampaian sumbangan dan hamper sempena Hari Raya Aidilfitri pada 5 Ogos 2012 iaitu pada Ahad yang bertempat di di rumah Sdr Adel Jantan Kg Ayer Tawar, Merlimau Jasin.

Seramai 85 orang penerima sumbangan terdiri dari fakir miskin dan golongan yang tidak berkemampuan sekitar kawasan DUN Merlimau telah menerima sumbangan tersebut yang merangkumi tujuh Unit Peti Undi (UPU) di dalam DUN Merlimau iaitu, Merlimau Pasir, Pengkalan Samak, Permatang Serai, Merlimau Utara, Jasin Lalang, Chinchin dan Ayer Merbau.

Turut sama diraikan ialah guru2 Pasti dlm kaw Merlimau dan juga guru2 dari Sek Ren Islam Ahmadiah Pernu dan sek Ren Islam Al Munawwarah Durian Tunggal.

Sumbangan tersebut telah disampaikan oleh Hj Yuhaizad Abdullah selaku Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka yang juga merangkap Penyelia DUN Merlimau. Turut hadir pada majlis itu ialah pimpinan PAS Jasin dan Ketua  Pemuda PAS Jasin saudara Aminuddin Jalil serta Jawatankuasa MTD Merlimau.

Pada majlis itu juga telah diadakan penerangan krisis air yang berlaku di Selangor dan disampaikan oleh En. Zainal Abidin Wahid, Pegawai Unit Perancang Ekonomi Negeri Selangor. 

Menurut Hj Yuhaizad lagi, ini merupakan program kedua yang dilaksanakan dalam bulan Ramadhan. 

"Sebelum ini kita telah meraikan anak-anak yatim dan mereka terdiri daripada keluarga yang tidak berkemampuan untuk membeli pakaian dan kasut raya dalam Program Jom Shopping, seramai 70 orang kanak-kanak telah dibawa membeli-belah" ujar beliau yg juga merupakan Timbalan Yang DiPertua Pas Jasin.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).