Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, December 6, 2012

Pelancaran Agenda Wanita Malaysia peringkat Melaka

Dis 5 - Wanita Pakatan Rakyat Melaka hari ini telah mendapat suntikan tambahan bagi menghadapi pilihanraya umum ke 13, apabila telah melancarkan Agenda Wanita Malaysia peringkat Negeri Melaka. Pelancaran yang dibuat di Markas PAS Paya Dalam itu telah disempurnakan oleh ketiga-tiga pimpinan wanita parti peringkat pusat iaitu YB Dr Siti Maria (Timb. Ketua Muslimat PAS Pusat) YB Zuraida (Ketua Wanita PKR Pusat) dan YB Chong Eng (Ketua Wanita DAP Pusat).Turut berucap pada majlis pelancaran tersebut adalah Pn Hjh Kintan Man (Ketua Dewan Muslimat PAS Melaka), Pn Mahani Masban (Ketua Wanita PKR Melaka) dan wakil pimpinan wanita DAP Negeri. Turut hadir adalah pimpinan Pakatan Rakyat Negeri dan ahli jawatankuasa kerja bagi ketiga-tiga parti.

Menurut Pn Hjh Kintan Man, wanita Pakatan Rakyat Melaka sudah bersiap sedia memerdekakan Seri Negeri Melaka dari penyelewengan dan salahguna kuasa. "Kita juga mahukan kemenangan atas kekuatan kita sendiri, bukan kerana kelemahan UMNO/Barisan Nasional.


Disamping itu, wanita Pakatan Rakyat akan mengunjungi setiap rumah bagi menjalankan kempen dan mewar-warkan usaha dan iltizam Pakatan Rakyat kepada masyarakat setempat. Demikian menurut Pn Mahani Masban.

"Saya yakin bahawa dengan pelancaran Agenda Wanita Malaysia ini menjadi 'bullet' kepada Barisan Nasional dalam menghadapi PRU-13 ini," menurut wakil pimpinan Wanita DAP Melaka.

Majlis Pelancaran ini disempurnakan selepas ucapan ketiga-tiga pimpinan Wanita Pakatan Rakyat Pusat.


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).