Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, July 7, 2008

KES PENAHANAN 3 YB PEMBANGKANG DI MELAKA : MEREKA BELUM DIBICARAKAN

Dari Blog Ketua Penerangan PAS Negeri http://mutaligat.blogspot.com


Berapa lama mau tunggu lagi. Mungkin itu yang bermain di dalam minda tiga orang Ahli Parlimen Kota Melaka, YB Sim Tong Him; YB iaitu ADUN Kesidang, YB Goh Leong San; ADUN Bachang, YB Lim Jak Wong apabila dakwaan mereka terlibat dalam perhimpunan haram dan 'curi besi' di tangguhkan sebulan lagi.Mereka masih belum didakwa, masih dalam siasatan Polis.

Blogger Damian 'Baba' Yeo dalam blognya (http://damianslyeo.blogspot.com) menulis yang beliau mula sangsi dengan keberkesanan Polis menyiasat kes ini dan juga pada yang sama beliau mempersoalkan keupayaan Pejabat Peguam Negara membuat pendakwaan kepada 3 orang hero tempatan ini.

Sekarang menurutnya, selepas 3 bulan kes ini berlaku tanpa pendakwaan di mahkamah, kemungkinan pasukan peguam akan mengemukakan saman terhadap OCPD, kerajaan Malaysia dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) atas dakwaan kekejaman Polis dan penyalahgunaan kuasa terhadap ADUN Bachang, YB Lim Jak Wong yang dipukul.
Gambar-gambar sidang akhbar yang dibuat sebaik sahaja YB Lim Jak Wong dibebaskan oleh Polis dalam kes itu dan juga gambar Forum 'Polis atau Samseng' yang dianjurkan oleh DAP.Sumber : http://damianslyeo.blogspot.com/

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).