Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, July 8, 2008

SEGERAKAN ANJUR MEGA PROTES

Himpunan 6 Julai : Suatu penilaian , pandangan dan cadangan
Kaget dan kecewa , itulah antara buah bicara dan suasana yang terhasil dari kalangan peserta Himpunan kelmarin. Pelbagai persepsi mula dihujani keatas pimpinan parti dalam pakatan rakyat dan apa yang pasti Himpunan ini sememangnya tidak memiliki perancangan yang teliti lantas mengundang kekecewaan rakyat yang berganda, mari kita singkap apakah yang menjadi isunya,


1. Siapa sepatutnya yang mengemudi HIMPUNAN ini , PROTES atau AMK?
Seperti kita sedia maklum siri-siri protes sebelum ini digerakkan oleh seketeriat Protes yang gerakkan bersama oleh pimpinan Pakatan Rakyat yang berjaya memberi kesan kapada kesedaran rakyat terbanyak, namun demikian program ini semakin hilang nilai perjuangan yang sebenar apabila wujud elemen hiburan yang mengundang pengisian yang tidak mencapai matlamat.

2. Lokasi : Stadium VS Jalanan
Ahli PAS telah terdidik secara lansung atau tidak dengan nilai perjuangan berasaskan nilai 'Jihad' yang disingkap menerusi pelbagai method pentarbiyahan dan ini terbukti apabila program seumpama ini disulami dengan elemen hiburan dan terlalu tipikal (iaitu duduk berhimpun tak ubah seperti mendengar ceramah umum) makanya Ahli PAS secara keseluruhannya kecewa lantas membuat keputusan untuk bertindak pulang awal dengan perasaan yang terbungkam kerana gagal menatijahkan amarah kepada penguasa yang zalim akibat tekanan hidup yang kian terhimpit.

3. Himpunan ini tak ubah seperti satu Karnival rakyat
Imbas kembali kemanisan perjalanan program BERSIH , rakyat hadir dalam keadaan serba tercabar dan dicabar oleh sang penguasa yang angkuh, bergerak bersama-sama dengan cara cukup berstrategi lantas kita dikurniakan 1 DOZEN Negeri kepada Pakatan Rakyat pada 8 mac lalu, kerana apa ? kerana matlamat dan wasilah kita jelas ianya seiring dan berjaya menghasilkan natijah. Jadi apa lagi nak diperkatakan untuk HIMPUNAN 6 Julai yang baru berlalu, ianya tidak lain hanya berjaya mengundang keangkuhan kerajaan BN yang sedia angkuh.Jika nak diikutkan banyak nak ulas , walaubagaimanapun sebagai rakyat yang meletakkan diri dalam landasan perjuangan maka disini saya perturunkan cadangan untuk disegerakan bagi menyahut Cabaran Dato Najib yang begitu sinis dan angkuh atas kegagalan Himpunan Rakyat 6 Julai baru-baru ini,

1. Cadangan agar PROTES mengambil langkah segera untuk menghasilkan satu lagi siri "MEGA PROTES" bagi menyahut cabaran Dato Najib.

2. "MEGA PROTES" ini MESTI dibuat kawasan tumpuan atau lebih tepat lagi di Jalanan yang menjadi tumpuan rakyat bagi menghasilkan natijah yang begitu berkesan antara 2 samada harga minyak turun atau BN yang turun dari tampuk pemerintahan.Secara kesimpulanya saya berharap MEGA PROTES ini dapat di segerakan bagi mengembalikan semangat rakyat untuk bangkit menuntut hak yang dinafikan oleh pemerintah BN yang semakin angkuh mempermainkan amanah rakyat.

Salam perjuangan
Adly Zahari 05 Rejab 1429
http://adlyzahari.blogspot.com

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).