Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, July 1, 2008

BERTENANG DAN DAPATKAN MAKLUMAT SEBENAR DARI PIMPINAN

Seluruh ahli dan penyokong PAS Melaka di minta bertenang sentiasa patuh kepada arahan dan laporan serta maklumat yang dikeluarkan oleh pimpinan PAS agar tidak kekeliruan timbul berkenaan isu LIW*T yang hangat diperkatakan sekarang.

PAS Melaka tidak mahu ada ahli-ahli yang membuat keputusan sendiri tanpa merujuk kepada pimpinan negeri dan pusat.

PAS Melaka juga mengharapkan seluruh ahli dan penyokong PAS mendapatkan maklumat yang sahih dan benar bagi memastikan ianya adalah maklumat dan arahan rasmi dari pimpinan. Harakahdaily sebagai salah satu media massa yang diketahui asal usulnya mesti dijadikan salah satu rujukan setiap ahli dan penyokong PAS.

Ahli-ahli dan penyokong PAS diminta bertenang dan mematuhi undang-undang negara demi untuk keselamatan dan kesejahteraan kita semua.

Jika terdapat sebarang kekeliruan dan masalah semua ahli dan penyokong PAS boleh menghubungi Pejabat Perhubungan PAS Negeri di talian 06-284 1780.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).