Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, September 5, 2012

Apabila Hantu Takut Bayang-bayang

Kuala Linggi - Koyak banner

Durian Tunggal - Potong strimer dan bunting

Lendu - Bakar bendera dan rosakkan banner

Melaka yang ditadbir oleh Barisan Nasional ibarat fobia dengan kehadiran Pakatan Rakyat. Buktinya jelas bahawa banyak kain rentang dan bendera telah menjadi sasaran ahli vandalisma dengan memotong dan merosakkan harta benda awam terutama berkaitan politik. Jika mereka tidak tergugat, manakan angin akan meniup pokok dan apabila pokok bergoyang maka terbuktilah pokok itu tidak lagi selamat untuk masa akan datang.

Mungkinkah akan berlaku satu perubahan secara besar-besaran dalam landskap politik di Melaka? Apakah yang menyebabkan politik pihak musuh ibarat politik pra matang? Adakah ini sebenarnya nilai murni yang diamalkan oleh rakyat Malaysia atau badut-badut sarkas yang hanya mampu buat lawak tetapi tidak menggelikan hati?

Celikkah mereka apa yang dimaksudkan politik dwi parti atau mereka anggap negara ini 'mak bapak' dia punya sehinggakan tidak menghormati prinsip norma sediakala. Mengapa mereka takut sangat dengan pembangkang sedangkan di Amerika juga parti politik sering bertukar pucuk pimpinan setiap kali berlaku pilihanraya?

Mungkin Malaysia ini sebuah negara milik penjajah yang telah diamanahkan kepada sebuah parti politik untuk menjaga negara ini dan tidak ada parti politik yang boleh mengambil alih 'amanah; penjajah ini. Penjajah sudah lama meninggalkan Malaysia dan yang ada kini dalam Malaysia adalah 'saka' peninggalan penjajah yang mengganas ibarat ketiadaan tuannya.

Budaya ganas dan merosakkan harta benda ini adalah jelmaan negara barat namun ada golongan yang terikut-ikut budaya barat. Mereka ibaratkan manusia yang hidup songsang bak zaman primitif. Hidup bertuhankan media yang berat sebelah dan tidak boleh berfikir secara matang kerana sudah terencat akal oleh sang pelapor yang berat sebelah.

Jika kamu anak jantan, tunjuklah kematangan kamu dan jadi orang yang profesional. Jika budaya seperti ini ditunjukkan kepada umum, maka gagal cita-cita penjajah kerana mendidik jiwa bangsa yang tidak bertamadun dan tidak beretika.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).