Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, September 14, 2012

Video: JKKK Ugut dan Ancam Keselamatan Orang Ramai


Tindakan bongkak seorang Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) di Bukit Palah, berdekatan dengan Masjid al-Azim mengugut penduduk yang menyokong PAS akan menerima 'balasan' yang setimpal kerana tidak mengenang budi yang UMNO berikan kepada mereka sebelum ini. UMNO itu siapa? Tuhan ke?

Tindakan JKKK yang seakan-akan tidak waras menjerit serta mengajak untuk berlawan dengan beliau. Apa yang dicabar dan diajak itpun kita tidak pasti. Beliau menjerit "PAS kurang ajar" dan di manakha yang menyebabkan kekurangan ajaran it yang menyebabkan hati seorang JKKK tersentuh? Adakah kerana ceramahnya hanya didengari oleh kersi-kerusi atau ramai orang yang mewakilkan kerusi untuk mendengarnya?

Bagi beliau, bila rakyat susah atau tersepit maka ramai yang mengadu kepada beliau namun beliau harus ingat  bahawa tanggungjawab perlu dilaksanakan dan bukannya diungkit. Beliau patut sedar mengapa orang kampung tolak parti yang membawa kemudaratan kepada mereka. Adakah tindakan UMNO mengadakan ceramah sebelah menyebelah itu yang membuatkan rakyat merasa mual. UMNO sudah tidak relevan pada masa kini.

Akibat 'ramai' kerusi biru yang datang, beliau menggelarkan "PAS Parti Syaitan". Adakah kerana tersinggung dengan kehadiran orang ramai maka beliau menyalahkan PAS dalam isu ini? Rakyat sendiri dapat menilai tindak-tanduk mereka dalam berhujah dan menyampaikan ucapan. Ucapan JKKK itu sebenarnya ibarat sampah yang tunggu masa untuk dipungut.

Bengang dengan kehadiran orang ramai, kata-kata yang kurng enak didengar dilontarkan oleh pemimpin yang kononnya membawa imej melayu. Dalam ucapannya menyentuh jangan memaki hamun orang lain, beliau sendiri yang memaki hamun "sial betul PAS ni". JKKK cuba mengajak jadi baik tetapi eliau sendiri yang kurang baik. Ibarat penguin mengajar anak bejalan lurus sedangkan ibu penguin pun jalan terhuyung-hayang.

JKKK itu telah mengelarkan gutan kepada penduduk Bukit Palah. Adakah pihak polis hanya duduk dan lihat sahaja perkara ini? Polis tidak harus bersikap "double standard" dalam yang berkaitan dalam isu keselamatan kerana tugas polis menjaga keselamatan dan bukannya menjaga ahli politik.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).