Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, September 25, 2012

Pentas Muslimat dan Presiden PAS di Melaka


Kelmarin telah berlangsungnya majlis makan malam dan ceramah bersama Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang serta beberapa pimpinan PAS Pusat dan juga PAS Negeri Melaka di Kg. Parit Putat di Sungai Rambai Melaka.

Antara yang hadir selain daripada presiden ialah Ketua Dewan Muslimat PAS Malaysia iaitu Siti Zailah Mohd Yusof yang juga merangkap Ahli Parlimen Rantau Panjang dan Timbalannya iaitu Dr Siti Mariah Mahmud yang juga ahli Parlimen Kota Raja. Selain itu AJK PAS Pusat yang turut hadir ialah saudara Zulkifli Omar.


PAS Melaka diketuai oleh Pesuruhjaya PAS Melaka iaitu Adly Zahari bersama AJK Badan Perhubungan Negeri. Wakil DAP dan PKR juga hadir ke majlis makan malam tersebut. PKR diwakili oleh Pengerusi PKR Melaka iaitu Shamsul Iskandar Md Akin dan DAP pula diwakili YB Goh Leong San selaku Pengerusi DAP Melaka bersama YB Lim Jak Wong dan rombongannya.

Kintan Man selaku Ketua Dewan Muslimat PAS Melaka mengadakan program bersama jentera di Sungai Rambai sebagai pentas muslimat juga turut bersama dalam majlis berkenaan. Kehadiran tetamu pada malam itu dianggarkan lebih daripada 3,000 orang yang datang. Keadaan majlis pada malam itu tidak ada gangguan atau sebarang provokasi dari pihak lawan.

Majlis yang bermula daripada jam 6.30 petang itu berakhir jam 12.00 tengah malam selepas ucapan daripada Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang. Majlis juga turut diserikan dengan kumpulan  Maulid dari Sungai Rambai.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).