Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Saturday, September 22, 2012

Politik Murahan Ali Rustam


Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari menasihatkan Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam supaya tidak menjadikan isu penghinaan kepada Rasulullah S.A.W sebagai politik murahan untuk meraih survival politik beliau dan juga UMNO. Tindakan beliau yang tidak cerdik melambangkan beliau gagal dalam membezakan isu sensitif dan juga isu politik.

Adly ketika dihubungi pihak admin berkata bahawa isu penghinaan ke atas Rasulullah S.A.W telah disalah guna oleh Ali Rustam untuk menghentam DAP terutama isu berkaitan permohonan maaf Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Khoo Ham. Ali melihat isu tersebut untuk kepentingan politik partinya bukan untuk kepentingan Islam.

Selain itu, Adly juga menegaskan bahawa PAS Melaka menyokong segala bentuk bantahan atas isu tersebut termasuk dilakukan oleh UMNO tetapi menolak segala tujuan mempolitikkan isu tersebut. Isu yang di mainkan oleh Ketua Menteri itu menunjukkan tahap pemikirannya adalah kebudak-budakan kerana mengambil kesempatan ke atas isu yang berlaku.


Ali tidak fokus terhadap isu penghinaan ke atas Rasulullah S.A.W sebaliknya mengheret parti politik untuk meraih populariti. UMNO jangan cuba menjadi juara dalam membela agama tapi pada masa yang sama menolak hukum-hukum berkaitan dengan Islam. Ajarlah anak ketam berjalan dalam keadaan betul tetapi ibu ketam sendiri berjalan tidak betul.

Kenyataan Ali dipetik dari sebuah akhbar tempatan. Jika benar Ali mengambil berat pasal politik, mengapa tidak menegur Chua Soi Lek yang terang-terang menghina Islam seperti yang disembunyikan oleh media utama dan juga akhbar milik mereka.

Lagi sekali PAS Melaka bertegas menyokong segala bentuk bantahan atas isu tersebut termasuk dilakukan oleh UMNO tetapi menolak segala tujuan mempolitikkan isu tersebut.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).