Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, September 18, 2012

Gelombang Hijau Membadai Melaka


Dua hari lepas, PAS Melaka telah menganjurkan ceramah di Tanjung Kling, Tangga Batu yang mendapat sambutan lebih daripada 4,000 orang dan paling ramai pernah dihadiri oleh rakyat sekitar negeri Melaka. Kehadiran Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat ke Melaka mencetuskan satu fenomena gelombang hijau di Melaka yang turut mendapat sambutan daripada golongan muda.

Arus gelombang ini bukan sahaja tertumpu kepada golongan melayu sahaja sebaliknya kepada golongan bukan melayu yang datang dari seluruh negeri Melaka dan juga sempadan negeri berhampiran dengan negeri Melaka. Kehadiran yang ramai itu membuktikan bahawa sokongan rakyat kepada PAS dan Pakatan Rakyat masih lagi diterima.


Walaupun Pakatan Rakyat sering dilemparkan dengan pelbagai isu yang tidak masuk akal oleh pihak lawan, namun rakyat masih bijak menilai mana yang positif dan mana yang negatif. Rakyat pada hari ini bukan rakyat seperti pada masa lau kerana mereka tidak bergantung kepada media arus perdana sebaliknya mempunyai media alternatif seperti internet yang dapat menangkis segala fitnah pihak lawan.

Kehadiran Menteri Besar Kelantan itu juga ke Melaka untuk menjelaskan situasi sebenar di Kelantan yang mana pihak lawan sering memburukkan negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat terutamanya di Kelantan. Namun segala tohmahan dapat ditepis dengan siri-siri ceramah seperti ini. 

Pada malam ceramah Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, tiada sebarang gangguan daripada pihak lawan dan keadaan berjalan dengan baik. Keadaan seperti inilah yang kita mahukan dan bukannya seperti pada ceramah-ceramah yang lepas yang mana ceramah anjuran Pakatan Rakyat sering diganggu serta provokasi daripada pihak lawan.

Video ceramah di sini 

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).