Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, September 20, 2011

Adly: Bandar Teknologi Hijau - Rakyat Melaka Ditipu

 • Kerajaan Negeri Melaka mempromosikan Melaka sebagai Bandar Teknologi Hijau.
 • Dalam erti kata lain, teknologi yang digunakan mestilah mesra alam.

 • Apa saja yang menyelamatkan alam sekitar sebenarnya menyumbang kepada teknologi ini.
 • Hatta berbasikal pun dikira penyumbang kepada usaha ini.

 • Namun kerajaan negeri Melaka gagal dalam melaksanakan usaha ini.

 • Asas teknologi hijau mestilah datang dengan pemeliharaan alam sekitar terutamanya hutan simpan.


 • Bagaimana nak buat Bandar Teknologi Hijau kalau alam sekitar dirosakkan.

 • Lihat saja apa yang telah dilakukan oleh kerajaan negeri di Hutan Simpan Sungai Udang, Ayer Keroh dan di Bukit Senggeh. Pokok ditebang dan hutan digondolkan. Teknologi Hijau apa?

 • Bayangkan pokok gaharu yang ditebang dihutan ini dalam tempoh 5 tahun sebanyak 300 batang.

 • Melaka bukan negeri pembalakan. Kerajaan negeri benarkan hutan simpan dijadikan kawasan pembalakan ?

 • Asas membina teknologi hijau dengan memastikan alam sekitar tidak dirosakkan. Apa makna hutan simpan kalau pokoknya ditebang.

 • Bandar teknologi hijau adalah baik, tapi cara BN Melaka itu mengarut !

Sumber: Pesuruhjaya PAS Melaka


[admin]

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).