Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Saturday, September 24, 2011

TPJ 3: Ali Rustam dan Exco sila isytihar harta masing-masing

Sekali lagi blog ini menggesa Ketua Menteri dan Exco kerajaan negeri Melaka mengisytiharkan harta masing-masing bagi meyakinkan rakyat bahawa mereka bersih dan telus. Selagi mereka tidak berani mengisytiharkan harta selagi itulah rakyat akan berprasangka buruk kepada mereka.

Mereka mesti mencontohi Perdana Menteri India, Manmohan Singh dan aggota kabinetnya yang berani mengisytiharkan harta masing-masing baru-baru ini.

Berani keran benar, takut kerana salah. Itu perumpamaan yang sesuai untuk ditujukan kepada Ali Rustam dan Exco-Exconya. Apa yang hendak ditakutkan jika mereka tidak mempunyai harta di luar kemampuan mereka. Malah rakyat akan lebih hormat dan menyanjung mereka jika harta mereka memang setimpal dengan pendapatan mereka.

Sudah banyak kali Blog ini menggesa Ali Rustam mengisytiharkan harta tetapi beliau terus berdegil dan memekak serta membutakan diri enggan berbuat demikian. Apa maknanya itu ??,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).