Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, September 8, 2011

Adly: SIAPA PENJAHAT BUKIT KEPONG ! • Bila istilah komunis mula dipopularkan oleh UMNO.
 • Persoalan utama yang sering bermain dalam minda kita adalah persoalan sejarah sebelum merdeka.
 • Kerajaan British mengistilahkan golongan penentang mereka sebagai "Bandit". Semua yang menentang mereka diistilahkan demikian. Istilah Melayu ketika itu sebagai "Penjahat"
 • Persoalannya bila "Bandit" mula dipopularkan sebagai "komunis".
 • Utusan Melayu pada 24 Februari 1950 sehari selepas peristiwa Bukit Kepong telah menulis tajuk "Serangan Penjahat Atas Rumah Pasung Bukit Kepong". Keratan Utusan Melayu seperti dibawah (Utusan Melayu : 24/2/1950 : ms 1).
 • Begitu juga dengan keratan daripada NST :24/2/1950 : ms1.
 • Persoalannya, bagaimana penulis sejarah boleh mengaitkan Mat Indera sebagai Komunis, sedangkan istilah media Pro British dikala itu mengistilahkan mereka sebagai penjahat.

Mat Indera Bantu Mangsa Bukit Kepong
 • Kenyataan Sdr Suhaizan Kaiat bahawa Mat Indera membantu mangsa Bukit Kepong ada asasnya.
 • Merujuk kepada buku "Yusoff Rono - Wira Bukit Kepong" pada m/s 54 ada dicatitkan seperti berikut : "Mereka kemudiannya hendak menikam Yusoff Rono dengan bayonet tetapi tindakan mereka itu telah dihalang oleh ketua komunis yang menyerang balai polis itu. Yusoff Rono amat mengenali wajah ketua komunis itu. Mat Indera namanya.
 • Pada m/s 55 juga tercatit "Yusoff Rono juga dapat melihat Mat Indera bersama pengiringnya membawa anak-anak serta isteri polis beramai-ramai keluar dari kawasan balai polis sebelum meninggalkan mereka disebuah sekolah cina berhampiran".
 • Mat Indera Komunis atau tidak, pasti boleh diperdebatkan. Saya yakin beliau bukan komunis.
 • Datuk Seri Hj Mohd Ali Rustam yang menulis sekapur sirih dalam buku Yusoff Rono sepatutnya faham sejarah yang dicatitkan. Ada keberangkalian beliau tidak membaca,sekadar membelek ?
 • Begitulah juga dengan Datuk Prof. Dr.Hjh. Ramlah bte Adam, yang menjadi penyunting kepada buku tersebut . Disana ada jasa Mat Indera. Media dikala itu mengistilah mereka sebagai penjahat, Penyunting dan penulis buku mengistilah mereka sebagai komunis. Wajarkah ?
 • Sebelum merdeka yang melawan British semuanya adalah penjahat (Bandit).
 • Selepas merdeka yang melawan UMNO adalah pengkhianat.
 • Bapa kencing berdiri, murid kencing berlari.
[admin]


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).