Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, September 20, 2011

Jamuan PAS Negeri Melaka Meriah

Sofi Wahab (kiri) beramah mesra dengan tetamu yang hadir.


PAS Kawasan Bukit Katil mengucapkan terima kasih di atas kesudian rakyat dari pelbagai lapisan masyarakat hadir pada Sambutan Hari Raya PAS Negeri Melaka di Taman Saujana Indah, Bukit Katil malam tadi.


Tn Hj Adly Zahari (Pesuruhjaya) menyampaikan ceramah semasa jamuan.


Pelbagai lapisan masyarakat hadir untuk mengenali pimpinan PAS secara dekat.


Program yang bermula jam 7.00 malam itu sangat mendapat sambutan di luar jangkaan. Tetamu yang hadir terdiri daripada pelbagai kaum dan pelbagai lapisan masyarakat, dihidangkan dengan jamuan sate, nasi impit, mee bi hun dan kuih-muih.YB Salahudin Ayub (Naib Presiden PAS) turut berkesempatan hadir ke majlis.Kehadiran orang kurang upaya ke majlis.


Turut hadir pada majlis tersebut Naib Presiden PAS, YB Salahudin Ayub.

PAS Kawasan Bukit Katil mewakili PAS Negeri Melaka merakamkan jutaan terima kasih kepada tuan rumah yang budiman, Encik Leo Kim Cheng kerana sudi menjadikan rumah beliau tempat jamuan Hari Raya tahun ini. Lembaran baru telah berjaya dibuka dan mendekatkan PAS kepada masyarakat pelbagai bangsa.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).